Pages

Tuesday, 16 April 2013

kebAikan khasiat taufufAh

Nama lain:
.douhua • doufuhua • towhuay •ataupun tau hua.


ramai org melayu n india tidak tahu nme lainnya kan?. (puding tofu).
   
    Sejak zaman dinasti Wang Barat ia telah mnjadi kgemaran sstgh msyrkt..ia diubhsuai mngikut cita rase..hah.di Malaysia,ia dimakan manis.betul x? Air gula tu..warna hitam2..kdg jernih..tanpa gula melaka..gula merah dll.kehkeh..terliur plak.
     Lain pula citenye kt negara China.Ada yg mmakannya bersama minyak   cili,kicap,lada,kacang,atau nasi.
    
taufufah dibuat drpd susu soya tawar,kaya dgn asid lemak asas,protein,vitamin dan mineral yang mmberi tenaga kpd badan.

-Susu soya dan taufufah juga boleh mmprbaiki profil lipid(krana mmpunyai lemak tidak tepu dan no cholestrol! Di samping menguatkan lagi salur darah drpd lesi dan pendarahan.bagus kan?

-Bagi yg mahu kurgkan berat badan,seharusnya mnjadi pilihan tepat! Dgn syarat kurgkan kuantiti sirapnya.(sama pula dgn konsep SD2 alphalipid).
 .
-Ia juga mmpunyai fitoestrogen (iaitu hormon tumbuhan2 yg unik utk mngurgkan risiko kanser prostat pada lelaki tg berumur)..
 
Bagi wanita yg monopaus,hormon ini juga dpt mlndungi mreka drpd gjala monopous (iaitu sakit jantung,diabetes.dan obesiti)
  dan yg lagi menarik,ia mmbanyu mningkatkan pnyerapan kalsium yg sekaligus mncegah khilangan jisim tulang yg mnjadi penyebab osteoporosis.=D


 .  -sumber HARIAN METRO ,16April2013 selasa.

AQ RSE MNARIK..AQ SHARE..

No comments:

Post a Comment